Waarschijnlijk heb je in je kinderjaren regelmatig met je vader of moeder samen een boek gelezen. Ook is de kans groot dat iemand je ooit heeft verteld dat voorlezen goed voor je. In het begin de simpele prentenboeken, later de al iets moeilijkere verhalen, tot aan het zelf lezen van boeken.
Onderzoek heeft uitgewezen dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met het voorlezen van verhalen. Zelfs al je kind al zelf kan lezen, is voorlezen nog steeds nuttig om te doen. In de eerste plaats natuurlijk omdat het gezellig en leuk is. Een heerlijk momentje samen. Er zijn echter vele voordelen om samen met je kind een boek te lezen.
Prentenboeken: het nut van de illustraties en de herhaling
Als ouder een bekend fenomeen; voor de zoveelste keer hetzelfde verhaaltje voorlezen. Jij wilt misschien wel eens een keer een ander verhaaltje voorlezen, maar je kind blijft maar vragen om herhaling.
Daar zit meteen de winst van het voorlezen, de kracht van de herhaling. De herhaling zorgt er niet alleen voor dat kinderen méér woorden leren, maar ook dat hun begrip van de woorden diepgaander is.
Vooral wanneer het verhaal is voorzien van bijpassende illustraties. De illustraties zijn een mooi hulpmiddel voor kinderen om daardoor moeilijke, onbekende woorden beter onthouden en het verhaal nog beter te begrijpen. Veel kinderboeken zijn daarom ook prentenboek, verhalen waarin veel te kijken valt via illustraties. Deze sluiten bij voorkeur heel goed aan om het verhaal.
Interactief voorlezen helpt enorm
Als je meer interactie in je verhaal brengt, helpt dit enorm. Dit geeft je de ruimte door vragen te stellen, je kind te laten kijken naar de plaatjes of om naar de tekst te wijzen. Samen op ontdekkingstocht door het verhaal.
Voordeel is ook dat hierdoor de taal- en leesvaardigheid een extra impuls krijgen. Kinderen die vragen krijgen over afbeeldingen, karakters en gebeurtenissen in het verhaal, blijken meer vooruitgang te boeken op hun woordenschat dan kleuters die zonder interactie worden voorgelezen, aldus een meta-analyse van 38 studies (Flack, Field & Horst, 2018)
Vader en moeder hebben een andere manier van voorlezen
Uit onderzoek blijkt dat vaders en moeders hun eigen, unieke manier van voorlezen hebben. Vaders houden er namelijk een andere stijl van voorlezen op na en dat is juist heel goed. Zo hebben papa’s vaker een meer volwassen toon tijdens het voorlezen, gebruiken ze moeilijkere woorden en verzinnen regelmatig extra verhaallijnen. Hierdoor wordt een boekje dat voor de zoveelste keer wordt voorgelezen toch weer net een beetje anders.
Als vaders voorlezen maakt dat meer indruk op hun kinderen. En bovendien is een (voor)lezende vader met name een voorbeeld voor zonen! Daarom is het van belang dat beiden ouders aandacht besteden aan het voorlezen.
De vijf extra redenen om voor te lezen
- Heerlijk momentje samen met je kind
In onze drukke planning is het soms moeilijk om veel kwalitatief tijd door te brengen met je kind of kinderen. Door elke dag tijd te maken om voor te lezen, kan je alle aandacht naar hem om haar uit laten gaat. Deze heerlijke momentjes samen versterkt de band tussen ouder en kind.
Ook helpt het om regelmaat en rust te geven. Door elke dag vlak voor het slapengaan een verhaaltje voor te lezen geef je kinderen structuur.
- Versterken van de concentratie
Je kind leert tijdens het voorlezen om goed te luisteren en om zich te concentreren. Vooral door naar plaatjes te kijken en leuke en spannende verhalen, dan is de aandacht makkelijker vast te houden. Hoe ouder de kinderen worden, hoe langer ze zich op het verhaal zullen concentreren. Je kan zelfs al beginnen met voorlezen als ze nog baby zijn. Uiteraard heb je daar eenvoudigere prentenboeken en kortere, simpelere verhalen voor nodig.
- Vergroten van de woordenschat
Het voorlezen helpt ook goed om meer woorden te leren. Je kind komt in aanraking met allerlei letters, woorden en zinnen en vergroot daarmee zijn of haar woordenschat. Dat komt dan weer goed van pas als ze naar school gaan, omdat begrijpend lezen belangrijk is.
- Ontwikkeling van de fantasie
De leuke en spannende verhalen met illustraties geven vaak voldoende ruimte om nog andere leuke dingen erbij te fantaseren. De verschillende verhalen en gebeurtenissen zet je kind aan het denken en stimuleren op deze manier de fantasie. Uiteraard kan jij hier, als ouder, ook goed in helpen door mee te fantaseren. Haal het innerlijke kind in je naar boven en fantaseer lekker een eind op weg. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens gezellig.
- Lezen is niet alleen leuk, maar maakt ook nieuwsgierig
Voorlezen geeft je een goed gevoel. Voor jou en je kind. Tijdens het voorlezen komt er namelijk dopamine vrij, dat is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Tevens maakt het hem of haar ook nieuwsgierig, want het zorgt er ook voor dat informatie van de ene naar de andere zenuwcel wordt overgedragen. Als een soort boodschap.
Kortom, voorlezen is gewoon leuk! Vooral met mijn prentenboeken natuurlijk, haha. Oké, oké, uiteraard ook met andere leuke voorleesboekjes.